Affiliate marketing beginnen

Affiliate

Affiliate is een term uit de online marketing dat vaak als afkorting wordt gebruik voor affiliate marketeer. Als ‘affiliate’ promoot jij producten of diensten van een ander op jouw eigen platform. Per verkochte dienst, potentiele klant of product krijg jij commissie. Je verdient alleen geld als je daadwerkelijk iets verkoopt of een potentiele klant binnenhaalt.

Als affiliate marketeer ben jij een handelspartner van jouw adverteerders. Jij onderneemt actie om online vindbaar te worden, zodat men via jouw platform producten koopt, vakanties boekt of zich aanmeldt bij jouw adverteerder. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie. Jij verdient geld voor je adverteerder én voor jezelf.

Beginnen met affiliate

Affiliate marketing is een online business waar miljoenen euro’s in omgaan. Echter is maar een klein deel van de affiliates succesvol. Dit komt omdat er een aantal belangrijke zaken bij deze methode van online geld verdienen komen kijken. Het eerste knelpunt is dat je als affiliate te maken krijgt met vindbaarheidsproblemen. Jouw platform, vaak website, moet eerst goed vindbaar worden voordat je wat verkoopt. Dit kost vaak tijd. Je dient veel aan SEO (search engine optimalisation) te doen om goed vindbaar te worden in zoekmachines als Google. Dit is een tijdrovend proces dat geduld vergt. Zo duurt het vaak maanden voordat je als affilaite je eerste commissies verdient. Een volledig inkomen genereren met affiliate marketing is uitsluitend weggelegd voor mensen met geduld en doorzettingsvermogen. Je zult je moeten onderscheiden van je concurrenten.

Wie zijn betrokken bij affiliates?

CMS
Als allereerst dien je een goed CMS (contentmanagementsysteem) te vinden. Dit is een platform voor het maken van websites op een eenvoudige manier. Wordpress is het meest gebruikte CMS ter wereld. Veel Nederlandse affiliates gebruiken Stellia CMS. Dit is speciaal ingericht voor affiliate marketeers. Het gebruiksvriendelijke systemen maakt het voor iedereen mogelijk om te beginnen met affiliate marketing.

Affiliate netwerk
Een tweede partij waar je mee te maken krijgt is een affiliate netwerk. Wanneer je een platform hebt, meld jij je aan bij een affiliate netwerk. Hier vind je vaak honderden adverteerders wiens producten jij kan promoten. De bekendste affiliate netwerken in Nederland zijn TradeTracker, Daisycon, PayPro, Awin, Coolblue en Bol.

Adverteerders
Als laatst krijg je te maken met adverteerders die jij kan promoten. Deze vind je op affiliate netwerken. Via deze netwerken leg jij gemakkelijk contact met adverteerders. Als jouw website er gedegen en betrouwbaar uitziet, wil vrijwel elke adverteerder met je samenwerken. Vervolgens is het zaak om producten of diensten van je adverteerders op jouw platform aan te bieden en websitebezoekers aan te trekken door middel van SEO-technieken.

Voor- en nadelen van affiliate marketing

Affiliate marketing is een onderneming met meerdere gezichten. De een verdient er €10.000 per maand mee, terwijl de ander na een jaar nog geen €100,- per maand verdient. Dit alles heeft te maken met overtuigingskracht en mentaliteit. Nadere uitleg komt nu aan bood:

Voordelen
Het grootste voordeel van affiliate marketing is het lage instapniveau. Iedereen met wat tijd over en een goede motivatie kan beginnen door een website online te zetten. Vervolgens is het zaak om een adverteerder te vinden en je website te optimaliseren om beter gevonden te worden in Google. Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om een passief inkomen te genereren. Wanneer je affiliate website of websites beginnen te lopen hoef je weinig meer te doen. Met het geld dat je verdient kun je gemakkelijk tekstschrijvers inhuren en mensen die jouw websites ‘achter de schermen’ up to date houden. Op deze wijze verdien je geld zonder arbeid te verrichten. Echter kan dit pas in een vergevorderd stadium van deze business. Vaak gaan hier een aantal jaren overheen.

Nadelen
Als affiliate wordt je geduld maximaal op de proef gesteld. De eerste maanden verricht je veel arbeid en krijg je er geen rode cent voor terug. Veruit de meeste beginnende affiliate stoppen, omdat ze niet kunnen of willen doorzetten. Het is een business met een taai begingedeelte. Er is dus een hoog gehalte intrinsieke motivatie en doorzettingsvermogen nodig om deze business te doen slagen. Veel mensen beginnen daarom naast hun werk of studie als affiliate. Het is fijn dat dit kan, maar de focus wordt hierdoor snel verdeeld waardoor afleiding op de loer ligt. Daarnaast is de concurrentie op Google de laatste jaren gestegen. Je moet hard aan je SEO werken om goed vindbaar te worden.

Samenvatting wat is affiliate?

“Een affiliate is een persoon dat producten of diensten promoot van een adverteerder in ruil voor commissie. Dit geschied op het eigen platform van de affiliate. Vaak een website, maar steeds meer op sociale mediakanalen. Het is een miljoenenbusiness waar veel geld mee te verdienen valt. Echter behaalt maar een klein deel van de affiliates succes, aangezien het veel geduld vergt. Zo verdien je pas na gemiddeld 5 maanden je eerste paar centen.”

Meer affiliate begrippen