Affiliate marketing beginnen

Wat is een affiliate commissie?

Een affiliate commissie is een financiële vergoeding dat je na het succesvol promoten van een dienst/product krijgt. Als publisher promoot jij producten of diensten van anderen op jouw eigen platform (vaak website). Wanneer mensen via jouw site doorklikken naar je adverteerder en daar afrekenen, ontvang jij een deel van het verkoopbedrag. Meestal tussen de 2 en 10 procent. Dit is de affiliate commissie dat de adverteerder aan jou verschuldigd is.

Verdienmodel affiliate marketing

In tegenstelling tot veel andere verdienmodellen, word je als affiliate marketeer betaald per verkocht product of dienst. Wanneer je dus niets verkoopt, verdien je niks. Het is zaak om naast je adverteerder te promoten, ook je eigen platform te promoten. Het promoten van je eigen website kan gratis via SEO (Search Engine Optimalistion). Door geschreven content te publiceren met de juiste zoekwoorden, trek jij mensen naar jouw website. Ook strategieën als linkbuilding helpen je hoger te ranken in zoekmachines als Google. Alternatieve manieren zijn offline promoten (flyers, op beurzen staan etc.) of via sociale media.

Hoe wordt je commissie uitbetaald?

Op affiliate platformen zoals TradeTracker vind je adverteerders voor wie jij producten of diensten promoot. Wanneer je dat succesvol doet, krijg je een melding op het betreffende platform. Vervolgens wordt gecheckt of het wel een ‘eerlijke’ aankoop is. Het komt namelijk soms voor dat mensen hun aankoop terugsturen, hun vakantie annuleren of affiliates vanaf hun eigen computer bij hun eigen adverteerders kopen. Dat is vanzelfsprekend niet de bedoeling. Deze check van affiliate netwerken duurt soms weken. Als het goedgekeurd is, zie jij het geld verschijnen als saldo op het affiliate netwerk. Vervolgens is het gemakkelijk over te boeken naar je eigen rekening.

Hoe veel commissie verdien je als affiliate?

Veel beginnende affiliate marketeers vragen zich af wat je aan commissie kunt verdienen. Dit is echter honderd procent afhankelijk van jouw niche, platform, tijdsbesteding en geldinvestering. Als allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in de affiliate marketing. Daarna dien je een originele niche te vinden waar je zelf voldoende binding mee hebt. Een platform opzetten kan gemakkelijk via Stellia CMS of Wordpress. Het laatstgenoemde platform is voornamelijk voor gevorderden.

De financiële investering is bij affiliate marketing minimaal. Je dient maandelijks je CMS te betalen (vaak een paar tientjes) en een domeinnaam is jaarlijks ongeveer €3,50. Tot slot zijn geduld en tijdsbesteding essentiële succesfactoren. Je moet tijd besteden aan SEO en geduldig zijn tot dit zich letterlijk uitbetaalt. Dit duurt vaak maanden. Op papier lijkt dit kort, maar in de praktijk blijkt het dusdanig frustrerend te zijn dat een groot deel van de beginnende publishers stopt. Hoe meer doorzettingsvermogen, hoe meer inkomsten. Verwacht na een aantal maanden niet meer dan een paar tientjes commissie. Echter kan het na een jaar al oplopen tot honderden tot duizenden euro’s per maand.

Affiliate commissie: producten, diensten en leads

Als publisher krijg je commissies voor producten, diensten en leads. Onder producten verstaan we tastbare zaken als telefoons, witgoed, interieur en speelgoed. Diensten betreft de service van energiemaatschappijen, makelaars of geldleningsverstrekkers. Leads zijn potentiele klanten. Als een persoon zich via jouw affiliate link gratis aanmeldt op een bijlesplatform, ziet de adverteerder dat als een potentiele klant. Omdat het binnenhalen van deze mogelijke klant jouw verdiensten zijn, krijg jij daar een vergoeding voor.

Hoogte van commissie is niet leidend

Onervaren publishers hebben de neiging om adverteerders uit te zoeken die hoge commissie voor hun producten of diensten geven. Dit bekent echter niet per definitie dat dit het meeste geld oplevert. Voordat je promotiemateriaal van een adverteerder opneemt, is het zaak om de website van je adverteerder goed door te nemen. Ziet het er aantrekkelijk en betrouwbaar uit? Krijg de site goede reviews? Is het promotiemateriaal op orde? Als er iets aan ontbreekt is het waarschijnlijk geen goede adverteerder. Sterker nog, websitebezoekers zijn minder geneigd iets te kopen op een slecht-ogende website. Laat je dus niet leiden door hoge commissies, maar kijk goed naar de kwaliteit van je adverteerder. Ook lage commissies kunnen goed zijn voor hoge verdiensten; massa is kassa.

Samenvatting hoe werken affiliate commisssies

“Affiliate marketeers promoten producten en diensten van adverteerders op hun eigen platform. Als dat succesvol gebeurt, krijgt de je als affiliate marketeer een commissie. Vaak tussen de 2 en 10 procent van het aankoopbedrag. Dit is het verdienmodel van affiliate marketing; no cure, no pay. Hoe veel commissie je verdient hangt af van de kwaliteit van je adverteerders, de kwaliteit van jouw affiliate website én de hoeveelheid tijd en aandacht dat jij aan je business besteed. Laat tot slot de hoogte van commissies niet leidend zijn, maar focus je op samenwerkingen met adverteerders."

Meer affiliate begrippen