Affiliate marketing beginnen

Wat is een affiliate netwerk?

Een affiliate netwerk is een online platform waar publishers en adverteerders samenkomen. Op deze netwerken vind je vaak honderden adverteerders uit verschillende branches. De hoofdtaak van een affiliate netwerk is het onafhankelijk tracken van commissies.

Wat kan je met een affiliate netwerk?

Als affiliate marketeer kun je niet om affiliate netwerken heen. Je komt er voor samenwerkingen met adverteerders, het ophalen van promotiemateriaal, contact, commissies, data en campagnenieuws. Fanatieke affiliates zijn dan ook regelmatig op deze platformen te vinden. De bekendste affiliate netwerken in Nederland zijn: TradeTracker, Daisycon en Awin. Een gezonde samenwerking tussen publisher en adverteerder is de basis voor een duurzaam succes. Als beginnende affiliate is het belangrijk tijd te besteden aan het vinden van betrouwbare adverteerders met goed promotiemateriaal. Test daarom altijd de website van jouw beoogde adverteerders en lees de reviews. Eenmaal aangemeld is het zaak om goed contact te onderhouden. Van begin tot eind loopt al het contact via het affiliate platform, tenzij je anders hebt afgesproken.

Ophalen promotiemateriaal
Op affiliate netwerken vind je al het promotiemateriaal van je adverteerders: banners, kortingscodes, product feeds, links, logo’s met tracking etc. Hoe je dit op jouw platform implementeert is afhankelijk het CMS dat je gebruikt. De meest gebruikte contentmanagementsystemen in Nederland zijn Wordpress en Stellia. Voor beide platformen zijn online handleidingen te vinden over hoe je dit op je website toevoegt. Hiervoor is slechts minimale technische kennis vereist, al werkt Stellia makkelijker voor beginners. Met Wordpress daarentegen heb je meer keuzevrijheid wat betreft opmaak en lay-out.

Contact met adverteerders
Via chatfuncties op affiliate platformen onderhoud je contact met je adverteerders. Soms vragen ze jou om een gunst en andersom. Zo is het bijvoorbeeld niet gek om een bepaalde banner te vragen, of extra foto’s. Ze helpen je graag, aangezien jij geld voor hun verdient. Het is aan te raden om zo nu en dan contact te leggen met je adverteerder om de samenwerking gezond te houden. Naast contact met je adverteerder, kom je soms ook in contact met accountmanagers van affiliate netwerken. Ze geven je bijvoorbeeld suggesties voor adverteerders of helpen je bij het importeren van feeds. Vooral TradeTracker staat bekend om goede support. Als beginnende affiliate is het ook aan te raden om je daar als eerst aan te melden.

Commissies uitbetalingen
De grootste taak van affiliate platformen is het onafhankelijk tracken van commissies. Het verdienmodel van affiliate marketing is relatief fraudegevoel aangezien er gesjoemeld kan worden met dataverwerking. Gelukkig bestaan er affiliate netwerken die een oogje in het zijl houden door constant commissies te tracken en checken. Hiervoor hanteren ze een bepaalde meetperiode. Het duurt vaak even voordat een commissie daadwerkelijk is goedgekeurd, maar dat heeft dus een goede reden. Het uitbetalen gaat gemakkelijk nadat je jouw bankgegevens hebt ingevoerd.

Data
Als publisher is het soms verslavend om te kijken naar hoeveel mensen er op je website zijn, hoe vaak ze doorklikken en hoeveel doorklikkers daadwerkelijk iets kopen. Deze data is vaak terug te vinden op affiliate netwerken. Voor specifiekere data-analyse is Google Analytics aan te raden. Je pagina optimaliseren op basis van data heeft positieve gevolgen voor jouw sales.

Campagnenieuws
Als affiliate marketeer krijg je regelmatig mails van je affiliate platformen over nieuwe campagnes en nieuwe adverteerders. Campagnes zijn vaak tijdelijk en hebben te maken met nieuwe collecties, kortingen of seizoenproducten. Om altijd up do date te blijven en je site van ‘frisse’ content te blijven voorzien, is het belangrijk om dit goed bij te houden. Het zelfde geldt voor nieuwe adverteerdersaanmeldingen.

Welke affiliate netwerken moet ik kiezen?

Affiliate netwerken zijn er in alle soorten, maten en gradaties. Als beginnende affiliate marketeer is het handig om eerst kennis te maken met TradeTracker. Dit platform is gebruiksvriendelijk en het kent tamelijk veel bekende en onbekende adverteerders. Bovendien is de klantenservice uitstekend. Twee andere goede platformen zijn Daisycon en Awin. Grotere merken zoals Coolblue en Bol.com hebben hun eigen affiliate platform. Hun klantenservice helpt je graag.

Pas echter wel op met welke adverteerders je in zee gaat. Sommige affiliate netwerken zoals PayPro zijn minder streng in het toelaten van adverteerders. Dit zorgt ervoor dat een aantal adverteerders waardeloos zijn. Als je deze aanbiedt is de kans groot dat je niets verkoopt of zelfs mensen misleidt. Let naast de geschreven regels daarom ook altijd op het ethische aspect van de affiliate marketing.

Samenvatting wat is een affiliate netwerk?

“Een affiliate netwerk is een online platform waar affiliate marketeers en adverteerders samenwerkingen aangaan. Bovendien kun je er terecht voor promotiemateriaal, contact, informatie, data en je commissies. Zorg dat je deze platformen goed leert kennen, zodat je het maximale eruit haalt. Welke affiliate platform je kiest hangt af van je ervaring en niche. Voor de meeste voldoen TradeTracker, Daisycon en Awin uitstekend, maar voor wie wil opschalen kan ook kijken naar de netwerken van grotere merken zoals Coolblue en Bol."

Meer affiliate begrippen