Affiliate marketing beginnen

Wat is affiliate SEO?

Met affiliate SEO (Search Engine Optimalisation) wordt zoekmachineoptimalisatie bedoeld. Dit houdt in dat je jouw website dusdanig optimaliseert, dat deze goed gevonden wordt in zoekmachines als Google. Dit heeft een positieve invloed op het aantal organische websitebezoekers en uiteindelijk je sales. Als affiliate marketeer dien je constant aan je SEO te werken om meer resultaten te boeken.

Werken aan SEO

Zoekmachineoptimalisatie is geen hogere wiskunde, het kost vooral veel tijd en moeite. De belangrijkste zaken van SEO zijn teksten schrijven, SEO meta titel en omschrijving toevoegen en linkbuilding. Als je daar als publisher fanatiek mee aan de slag gaat, is succes een kwestie van tijd. Niemand weet precies wat het algoritme van Google is. Daarom is het vaak gissen wat wel en niet goed wordt opgepakt door Google. Sommige updates zorgen zelfs voor het flink naar beneden halen van je affiliate website. Daar is niets tegen te doen en onderdeel van het ‘spel’.

Teksten (laten) schrijven

Wat we wel weten is dat Google dol op kwalitatief goede teksten is. Het liefst informatief, met een duidelijke structuur, goede schrijfstijl, geen spelfouten, objectief, 1200+ woorden, voorbeelden en multimediaal (met foto’s, video’s, links, infographics etc.) Je begrijpt dat het veel tijd kost om dergelijke teksten te schrijven. Deze teksten moeten zoekwoorden bevatten waar veel mensen op zoeken, zodat je eerder hoog gerankt wordt.

Het is een taaie klus om deze teksten te schrijven (of laten schrijven) aangezien het niet direct commissies oplevert. Sterker nog, je weet niet eens zeker of het geld oplevert. Het kan maanden duren voordat je teksten überhaupt worden gevonden in zoekmachines. Daarna zie je pas of de teksten rendabel zijn. Als je teksten goed gevonden worden is de kans groot dat je er gedurende maanden, soms zelfs jaren goed mee kan verdienen. Daarom is het schrijven van teksten en blogs een duurzame investering voor je affiliate onderneming.

SEO titel en omschrijving

De eerste stap van affiliate marketeers is het opzetten van een platform. Dit kunnen sociale mediaplatformen zijn, maar de meeste beginners lanceren een website. Een goede domeinnaam met een hoge pagerank, page authority en veel backinglinks is een pré. Een eigen domeinnaam bedenken kan ook, maar het duurt langer voordat die domeinnaam een hoge page authority heeft. Wel kan je er op deze manier voor zorgen dat de domeinnaam naadloos aansluit op de content van je website.

Als je een domeinnaam koopt, is het vervolgens de bedoeling om een SEO titel en omschrijving van je website te typen. Dit zijn kleine stukjes tekst, maar ontzettend belangrijk. Het wordt ook wel het uithangbordje van je affiliate website genoemd. Wat je daar neerzet komt namelijk in Google te staan. Je moet zorgen dat het mensen aanspreekt en er relevante tekst in staat. Maak het vooral niet te lang. Schrijf actief en in tegenwoordige tijd, gebruik cijfers en stel een vraag. Bijvoorbeeld als titel: Op zoek naar nieuwe camper? Ontdek camperworldnederland.nl voor de beste deals. Als omschrijving is het handig om zoekwoorden te vinden waarop mensen vaak zoeken. Bijvoorbeeld bepaalde campermerken.

Samenvatting hoe werkt affiliate SEO

“SEO staat voor Search Engine Optimalistion, ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Met SEO-technieken zorg je voor een betere vindbaarheid van je website op zoekmachines als Google. Dit heeft een positieve invloed op het aantal website bezoekers en uiteindelijk ook sales. SEO kost voornamelijk veel tijd en geduld, iedereen kan hier zelf aan werken. Het is namelijk niet heel lastig. Technische kennis is bijvoorbeeld niet vereist. Een expert inschakelen is de kortste klap, maar vergt uiteraard wel een financiële investering. SEO wordt gezien als de sleutel tot succes van affiliate websites."

Meer affiliate begrippen