5 gouden tips van ervaren affiliates

Goedverdienende affiliate marketeers zijn er genoeg, maar houden zichzelf maar al te graag op de achtergrond. Wanneer je door organisch websiteverkeer goed verdient, is het niet slim om met je sites te koop te lopen. Hiermee vraag je indirect om extra ongewenste concurrentie dat je inkomsten schaadt. Toch zijn er een aantal ervaren rotten in het vak die hun ervaringen delen en waardevolle tips geven. Uiteraard onthouden wij jou deze tips niet.

Online marketingstudent Vincent kwam via zijn studie in aanraking met affiliate marketing. Een docent vertelde in de les dat hij duizenden euro’s verdiende met vergelijkingswebsites. Hoe makkelijk hij daar over vertelde wekte Vincents’ interesse. Aangezien hij al aardig veel wist van SEO en websites bouwen, ging het begin snel. Toch stopte hij na 5 maanden omdat hij niets verdiende. Na een stop van weken pakte hij de draad weer op. Nu verdient hij gemiddeld €800,- per maand bij.

Lees hier de affiliate ervaring van Vincent

1. Focus op het proces, niet op geld

Geld verdienen is vaak de grootste focus van beginners. Dit loopt gegarandeerd verkeerd af aangezien geld nastreven tot weinig waarde leidt. Je moet je focussen op het proces dat leidt tot geld verdienen. In de affiliate marketing betekent dat het vinden van een niche waar je binding mee hebt en vervolgens een website opzetten. Daarna begint het harde werken in de vorm van veel content creëren, SEO en adverteerders vinden.

Mensen die geld als grootste drijfveer zien, knallen te snel door dat proces heen. Mensen die zichzelf echt willen onderscheiden en waarde willen leveren, besteden veel aandacht aan hun SEO, teksten en adverteerders. Deze mensen zijn dan ook vaak succesvoller dan de geldjagers.

2. ‘Actief geduld’ is de sleutel tot succes

De gehele affiliate marketing is geen hogere wiskunde. Daarom kent de business een laag instapniveau en kan iedereen vandaag nog starten. Echter bereikt minder dan 10 procent succes in de vorm van een leuk inkomen. Dit komt mede door de allergrootste valkuil van affiliate marketing: geduld.

Om geld te verdienen met affiliate websites dien je maanden te wachten. Daarmee wordt niet bedoeld een website maken en er twee jaar niets aan doen, maar een affiliate website starten en deze vervolgens goed bijhouden en optimaliseren. Ook wel actief geduld genoemd. In deze overhaaste samenleving waar men alles vliegensvlug krijgt, is het geduld wat deze tak van sport vergt, te veel gevraagd voor de meeste mensen.

3. Waardevolle content

Artikelen schrijven is van groot belang voor de vindbaarheid van je website. Veel beginnende affiliates nemen daar te weinig tijd voor. Of ze schrijven activerende teksten om websitebezoekers zo snel mogelijk door te sturen, of ze schrijven zelf teksten van maximaal 1.000 woorden met te weinig originele invalshoeken. Beide manieren zijn fout. Er is niets vervelender dan een activerende tekst voorgeschoteld te krijgen, terwijl mensen geïnformeerd willen worden.

Ook teksten met te weinig originele informatie trekken geen publiek. Waarom zouden mensen daarvoor naar jouw website gaan? Het is dus zaak om steengoede content te creëren. Dit kan je zelf leren of laten doen door een professionele tekstschrijver. Dit kost relatief weinig geld en levert je op de langer termijn veel op. Teksten van 4.000 woorden zijn hedendaags normaal. Werk met een inhoudsopgave en tussenkoppen om de lezer direct op weg te helpen naar de informatie die hij/zij zoekt. Op deze manier creëer je écht waarde. Google waardeert dat. Werken met gesproken tekst (stem dat je tekst voorleest) is ook handig voor SEO.

4. Investeren in samenwerkingen

Affiliate marketeers opereren meestal alleen. Daarom is het nuttig om een sparpartner te vinden waar je af en toe gedachten mee uitwisselt. Dit werkt motiverend en inspirerend. Beoordeel elkaars websites, geef tips, deel goede adverteerders etc. Naast deze samenwerking is het ook aan te raden om een relatie op te bouwen met je adverteerders. Hiermee vergroot je de kans op een duurzame, lange samenwerking. Een plotse advertentiestop voorkom je hiermee. Bovendien ontstaat er een wederzijdse gunfactor. Wanneer jij bijvoorbeeld internationaal wil gaan en Duitstalige product feeds wil, is de kans groot dat de adverteerder dat voor jou regelt. In ieder geval een stuk groter dan wanneer je nooit contact met elkaar hebt. Investeer dus tijd in zakenrelaties.

5. Gebruiksvriendelijke website

Onder het mom van ‘het oog wil ook wat’ is het belangrijk om een affilaite website te maken waarop alles goed vindbaar is. Dit betekent niet dat je website er ingenieus uit hoeft te zien. Een doodsimpel thema is meer dan voldoende om er uiteindelijk veel geld mee te verdienen. De succesfactor ligt in de overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de website. Zijn de rubrieken logisch en goed gestructureerd? Werken alle linkjes? Passen de kleuren bij elkaar? Is je logo professioneel? Staan er geen pijnlijke spelfouten op de homepage? Stel jezelf dit soort vragen om zo goed mogelijk voor de dag te komen met je affiliate website.

Conclusie

Een aantal ervaren affiliate marketeers uit ons netwerk wisten hun tips duidelijk onder woorden te brengen. Zoals vrijwel alles in de gehele online marketing, is alle materie goed te volgen. Je dient echter in actie te komen om succesvol te worden. Er is niemand die jou pusht, terwijl mensen dat wel gewend zijn op school en werk. Wanneer je voldoende intrinsieke motivatie opbrengt en bovenstaande tips opvolgt, is financieel succes een logisch gevolg.