5 valkuilen voor beginnende affiliate marketeers

De Nederlandse affiliate markt is volgens Marketingfacts jaarlijks goed voor een kleine 150 miljoen euro. Als enthousiaste beginner wil je daar zo snel mogelijk je graantje van meepikken. Helaas lopen veel startende publishers tegen barrières aan die ze niet snel overwinnen. Deze problemen zijn gerelateerd aan mindset en skills. In dit artikel wordt duidelijk waar je aandacht aan moet besteden als beginnende affiliate marketeer. Stap niet in de volgende valkuilen en voor je het weet is financieel succes binnen handbereik.

Silvia werd doodgegooid met advertenties over online geld verdienen. Vooral op YouTube kreeg ze constant advertentievideo’s voorgeschoteld. Het begon te dagen, maar ze wist niet wie ze moest vertrouwen. Na veel zoekwerk en het lezen van ervaringen, kwam silvia uit bij de affiliate marketing. Geen aansprakelijkheid, geen voorraad en geen contact met klanten sprak haar aan. Silvia is nu vier maanden bezig.

Lees hier de affiliate ervaring van Silvia

1. Verkeerde adverteerders

Het is als beginner verleidelijk om direct adverteerders te vinden die hoge commissies geven. Zonder te kijken hoe de website van de betreffende adverteerder eruit zien, besluiten veel beginners toch hun feeds blind te uploaden. Maanden, soms zelfs langer dan een jaar werken ze aan hun affiliate webshop zonder enkele sale. Reden? Een adverteerder met een trage website, onduidelijke site of slechte reviews. Met andere woorden: als je een adverteerder niet kent, ga er dan niet gelijk mee in zee maar onderzoek eerst meer over het bedrijf en hun website. Wanneer alles klopt en naar wens is, wordt het je langer termijnpartner. Daarbij is het zaak goed contact te onderhouden met je adverteerder. Je wil voorkomen dat je handelspartner om wat voor reden dan ook stopt.

Adverteerders vinden en promoten is ook een ethische kwestie. Op affiliate netwerken als Paypro kun je zaken als ‘afslankbijbels’ en ‘succescursussen’ vinden waarvan hun waarde wordt betwijfeld. Ondanks de goede sales die je voor elke verkoopt krijgt, is het ethisch soms niet verantwoorden om mensen iets te laten kopen waarvan de waarde sterk in twijfel wordt getrokken. Neem je verantwoordelijkheid en vind een eerlijke adverteerder die bij jou past.

2. Missende strategie

Veel beginners vergeten dat affiliate marketing in wezen een code is die je moet kraken. Google is daarbij je grootste vriend en vijand waar je veel aandacht aan moet besteden. Dit kan je het best doen in de vorm van een marketingstrategie. Schrijf bijvoorbeeld twee keer per week een blog en besteed een dag per week aan linkbuilding. Als je dit soort simpele strategieën maanden lang volhoudt, komen de sales vanzelf. Met affiliate marketing werkt het simpel: hoe meer aandacht – mits waardevol – jij jouw website geeft, hoe eerder je gaat verdienen en hoe eerder je ook veel geld gaat verdienen. Dit gezegd hebbende, lopen we direct tegen het volgende struikelblok aan;

3. Geen geduld

De grootste reden waarom een groot deel van de affiliate marketeers niets verdient of nooit succesvol is geweest, komt door ongeduld. De grootste oorzaak daarvan is het lage instapniveau van deze business. Voor een paar tientjes per maand heb je al meerdere affiliate webshops in de lucht. Veel enthousiastelingen starten fanatiek met deze tak van ondernemen, maar laten de teugels na een paar maanden vieren. Je dient er namelijk behoorlijk veel tijd in te steken, waar je de eerste maanden vaak niets voor terug krijgt. Dit is een ongelooflijk zure appel waar je doorheen moét bijten wil je succesvol worden. Wanneer je jouw strategie trouw navolgt en geduld blijft houden, gaat het 100 procent lukken en kun je er zelfs een volledig inkomen mee generen. Dit lijkt wellicht een simpele formule, maar het kan zo nu en dan aanvoelen als eindeloze strijd. Pas wanneer je een leuk zakcentje begint verdient, wordt de business echt leuk. Met andere woorden: geef jezelf minimaal een jaar de tijd.

4. Te weinig aandacht voor blogs

Het leeuwendeel van de beginnende publishers komt niet uit de online marketingwereld. Begrippen als SEO zijn dan ook compleet nieuw voor hen. Ondanks dat het wellicht ingewikkeld klinkt, is het geen hogere wiskunde. Er bestaan talloze SEO-trucjes waarmee je de ‘code van Google’ sneller leert kraken. Als allereerst door het schrijven van kwaliteitsteksten. Deze teksten dienen anno 2020 minimaal 1200 woorden te zijn met een flink portie originaliteit en kwaliteit. Google moet namelijk zien dat jij een betrouwbare expert bent op het gebied van jouw niche. Als je een geboren schrijver bent is dat enorm in je voordeel. Ben je dat niet? Huur een tekstschrijver in. Zelf teksten schrijven, terwijl je dat niet goed kan is verloren tijd. Een aantal jaar geleden kon je ook met minder lange en matige teksten wegkomen. Tegenwoordig is de concurrentie dusdanig aanwezig dat je jezelf moet onderscheiden met uitstekende blogs.

5. Te laks met onderhouden van website

Het grootste deel van de beginnende affiliate marketeers bouwt een website, pompt er wat teksten en een adverteerder op en laat het dan maandenlang doodbloeden. Daar bereik je weinig mee. Google is slim genoeg om op te merken dat je niet actief bezig bent met je website. Dat betekent dus ook geen voorrang wat betreft ranking. Hoe meer aandacht je aan je website besteed in de vorm van nieuwe rubrieken toevoegen, nieuwe adverteerders vinden, SEO optimaliseren en de lay-out perfectioneren, hoe sneller en beter je website zal scoren.

Motiveer jezelf

Vergeet nooit waarom je bent begonnen met affiliate marketing. Deze beginmotivatie moet dusdanig groot zijn dat je alle barrières doorbreekt en straks prima verdient met deze interessante manier van online geld verdienen. Als het zaakje eenmaal loopt geniet je van vrijheid, een deels passief inkomen en je kunt overal ter wereld werken. Maar voor het zo ver is: werk hard, neem bovenstaande tips mee en heb vooral geduld. De rest komt vanzelf.