De verschillen tussen dropshipping en affiliate marketing

Jonge internetondernemers staan aan het begin van hun carrière vaak voor een tweestrijd: dropshippen of affiliate marketing. Beide verdienmodellen werken, mits je er veel tijd een aandacht aan besteed. Toch zijn er een aantal kleine doch belangrijke verschillen die we je niet willen onthouden. In dit artikel lees je waarin affiliate marketing zich onderscheid van drophsipping.

Na drie jaar ploeteren met haar eigen websites, kan Linda nu leven van affiliate marketing. Als communicatiestudente schreef ze al teksten voor affiliate marketeers. Toen ze merkte dat haar werkgevers vaak op vakantie gingen en een mooi huis kochten, wilde Linda zelf ook meer geld verdienen. Ze verdiepte zich in de materie en liet een website. Ze begon fanatiek te bloggen en schaalde al snel op naar meerdere websites.

Lees hier de affiliate ervaring van Linda

Verantwoordelijkheid & Aansprakelijkheid

Dropshipping
Het belangrijkste verschil tussen beide ondernemingen zit in de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Als dropshipper verkoop je producten aan klanten waarvoor jij verantwoordelijk bent. Denk aan defecte producten, retourzendingen, het zoek raken van producten, mislukte betalingen of zelfs ongelukken naar aanleiding van je product. In het ergste geval sleept een derde partij je voor de rechter omdat er iets niet deugt aan een van je producten.

Affiliate marketing
Bij affiliate marketing daarentegen is de enige verantwoordelijkheid jouw website. Deze moet volgens de Google en AVG-normen werken. Voor de rest is de adverteerder compleet verantwoordelijk voor retourzendingen, defecten en mogelijk gevaarlijke producten. Als affiliate marketeer stuur je immers je bezoeker letterlijk door naar de website van de adverteerder. Bij dropshipping gaat alles via jouw eigen website, alleen verstuurt je leverancier het zaakje op.

Producten & Klantcontact

Dropshipping
Als dropshipper dien je jouw producten te verantwoorden aan de consument. Wanneer je betrouwbaar en professioneel wil overkomen dien je veel aandacht te besteden aan een goede telefonische en digitale klantenservice. Denk aan een chatbot of email. Dit gedeelte wordt nogal vaak onderschat door beginners. Vooral wanneer je website begint te lopen kan dit veel tijd in beslag nemen. Als er een onderdeel van je product ook nog eens relatief vaak defect gaat, ben je al helemaal ver van huis. Wanneer alles wel klopt en je een uitstekend product hebt, is dit gedeelte van de business ook uit te besteden. Dat raden we dan ook ten zeerste aan. Zo houd jij je focus op de mainbusiness.

Affiliate marketing
Als affiliate marketeer heb je niets te maken met de producten en de verantwoording daarvan naar de consument. Sterker nog, je hoeft niet eens een contactpagina op je website te zetten om goed te verdienen. Het enige wat jij doet is andermans producten promoten door middel van wervende teksten, promotievideo’s of advertenties. Daar kan je dan ook al je tijd aan besteden, zonder te denken aan klanten, producten, retourzendingen etc. Je focus is veel meer gericht op hetgeen wat jij wil bereiken. Dit is een groot voordeel als je geen zaken wil uitbesteden.

Verdiensten

Beide manieren van online geld verdienen zijn lucratief voor de doorzetters. Als beginner dien je veel te leren voordat je er leuk mee verdient. Niet perse technische kennis, want er zijn tegenwoordig talloze toegankelijke programma’s om webshops te bouwen zoals Stellia CMS voor affiliates en Shopify voor dropshippers. Maar meer qua sales, SEO en marketingstrategie.

Dropshipping
Jaarlijks worden honderden miljoenen euro’s omgezet met dropshipping. Echter vergt het behoorlijk wat investeringen om dat te bereiken. Zo dien je ten eerste een webshop te lanceren en ten tweede een goed verkopend product te vinden van een betrouwbare aanbieder waar je en flinke marge op kunt pakken. Daarna dien je jouw producten te promoten via SEO of social media marketing. Ook daar zit veel tijd en geld in. Wanneer je echter een goed product te pakken hebt, kun je fors verdienen met dropshipping. Vooral omdat je een ‘winnend product’ ook gemakkelijk kunt internationaliseren. Hierbij moet je wel goed denken om aansprakelijkheid, betalingen etc. Een zeer klein deel lukt dit, maar als het lukt stromen duizenden euro’s binnen.

Affiliate marketing
Net als dropshipping is affiliate marketing een miljoenenbusiness. In tegenstelling tot dropshipping is het instapniveau van affiliate marketing laag. Het enige wat je nodig hebt is een fatsoenlijke website. Voor de rest zijn adverteerders overal gratis weg te plukken. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat iedere ondernemer een eerlijke kans heeft om hiermee te beginnen. Een nadeel is dat je er dusdanig weinig geld in stopt, dat het verleidelijk is om te stoppen wanneer het weinig opbrengt. Dat laatstgenoemde gebeurt ontzettend vaak. Affiliate marketing is een onderneming van de lange adem. Je moet veel geduld hebben om veel geld te verdienen. Echter hoef je er verdacht weinig voor terug te doen. Alleen dagelijks/wekelijks goede content posten en een betrouwbare adverteerder vinden. Dan is het een kwestie van tijd tot je veel geld verdient.

Verschillende ondernemingsdisciplines

Dropshipping
Nu je de grootste verschillen weet, merk je wellicht zelf al op dat de twee verschillende businessmodellen totaal verschillende disciplines zijn. Als dropshipper heb je echt een eigen bedrijf met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Je bepaalt je eigen prijs, de verzendkosten, de betaling, het contact met de klanten en leverancier en je promoot jezelf. Dit is niet iets wat je zomaar naast je huidige baan opzet. Dit vergt tijd en geld. Met andere woorden, deze ondernemingsdiscipline moet bij je passen wil je er succesvol mee worden. Denk er dus goed over na voordat je een keuze maakt.

Affiliate marketing
Als affiliate marketeer heb je amper opstartkosten en is je onderneming zo van de vloer. Je moet je goed bedenken dat niets van jouzelf is en je compleet afhankelijk bent van je adverteerders. Het voordeel hiervan is dat je niet met klantcontact en betalingen zit, het nadeel is dat je afhankelijk bent van anderen. Bedenk van te voren dus goed of dit bij jou past. Het grootste voordeel van affiliate marketing ligt puur in de passiviteit van het geld verdienen. Als je eenmaal leuk verdient met affiliate marketing- en je kunt teksten schrijven en onderhoud uitbesteden- zijn de inkomsten behoorlijk passief en kun je genieten van levensvrijheid.