Beginnen met affiliate marketing: Stellia CMS vs Wordpress

Beginnen met affiliate marketing: Stellia CMS vs Wordpress

Beginnen met affiliate marketing kan op grofweg twee manieren: via sociale media en via een eigen website. Veruit de meesten kiezen voor de laatstgenoemde optie of een combinatie van beide. Het beginnen van een affiliate website is de meest toegankelijke opties om kennis te maken met het lucratieve businessmodel. Waar Wordpress voorheen hét CMS was voor affilaites, is er een aantal jaar geleden een gedegen concurrent bijgekomen: Stellia CMS; een platform speciaal ontwikkeld voor affiliates. In dit artikelen lees je de voor- en nadelen van beide platformen.

De 16-jarige Jimmy voelde niets voor standaard bijbaantjes zoals kranten bezorgen of vakkenvullen. Hij koos- in overleg met zijn ouders- affiliate marketing als online onderneming. Eerst wilde hij dropshippen, maar door het horen van wat mindere verhalen over deze business, koos hij voor affiliate marketing. Klik snel verder om zijn persoonlijke ervaringen te lezen.

Lees hier extra tips van Jimmy

Voordelen van beide CMS platforms

Om een eerlijk beeld te schetsen van beide contentmanagementsystemen (CMS) is er met een kritische blik gekeken. Op basis van gebruikerservaringen en prestaties zijn de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Stellia CMS
Zo’n tien jaar geleden was affiliate marketing een business met relatief weinig concurrentie. Publishers met een marketing-oogje wisten goed geld te verdienen door organisch websiteverkeer te lokken middels het schrijven van blogs. Naarmate de jaren verstreken, digitaliseerde de samenleving en raakte steeds meer mensen geïnteresseerd in affiliate marketing. Het werd steeds gemakkelijker om een website in elkaar te zetten, maar de concurrentie werd ook groter. Gevolg: als beginnende affiliate moest je je flink in de materie verdiepen wilde je geld verdienen met affiliate marketing. Denk aan een seo-geoptimaliseerde website bouwen en veel lange kwaliteitsteksten schrijven met de juiste zoekwoorden.

De bedenkers van Stellia CMS zagen dat daar wat te halen viel en startte een platform speciaal voor affiliate marketeers. Na lancering stroomden er dusdanig veel inschrijvingen binnen dat er een klantenstop kwam. Ook nu anno 2020 is Stellia CMS selectief met klanten aannemen. Dit geschiedt op basis van motivatie en kennis. De populariteit geeft aan hoe gewild het CMS van Stellia is. De voordelen liegen er dan ook niet om. Binnen een kwartier heb jij een professionele affiliate webshop in de lucht. Alles is gemakkelijk naar eigen smaak te veranderen en feeds toevoegen is kinderlijk eenvoudig. Ook de optimalisatie van je websites achter de schermen is een verademing en zorgt ervoor dat je websites vindbaar worden. Hierdoor hoef jij je alleen bezig te houden met SEO. Opschalen is dus tamelijk eenvoudig. De meeste gebruikers van Stellia hebben dan ook 20 sites of meer.

Het allergrootste voordeel zit echter in de support. Als beginnende affiliate wordt jou alle kneepjes van het vak geleerd. De accountmanagers nemen alle tijd om jou te leren hoe het platform werkt en hoe je aan je seo werkt.

Wordpress
Wordpress is al jaren een oerdegelijk platform om websites mee te bouwen. Als je kennis van zaken hebt kun je er qua design meer mee dan Stellia CMS. Denk aan het toevoegen van blokschema’s, rekentools, specifieke vergelijkrijtjes etc. Voor de meeste beginners is dit te hoog gegrepen aangezien het technische kennis vereist. Daarom is Wordpress vooral voor de gevorderde affiliate markeer aantrekkelijk. Ook fanatieke bloggers die uitsluitend met banners en backlinks willen werken, kunnen het best terecht bij Wordpress. Stellia CMS is namelijk meer gericht op de webshop affiliate marketing.

Een ander voordeel van Wordpress is iets van de laatste jaren. Door verschillende plugins (bijv. YOAST) wordt het steeds makkelijk om je Wordpress-site SEO-proof te maken. Denk aan SEO meta titel en omschrijving, websitesnelheid en beveiliging. Met andere woorden: je hebt steeds minder technische kennis nodig om een Wordpress affiliate website te lanceren. Ook het design is via verschillende kant en klare templates prima te doen voor beginners.

Nadelen van beide CMS platforms

Zowel Stellia CMS als Wordpress kent meerdere nadelen die we je niet willen onthouden. Na het lezen van de voor- en nadelen is het aan jou de keuze met welk platform je in zee wil. Het zijn beide gedegen platformen voor zowel beginnende als gevorderde affiliates.

Stellia CMS
Het relatief jonge platform is voor veel beginnende affiliates een ware uitkomst. Toch kent Stellia enkele nadelen. Als eerst is Stellia CMS puur gericht op affiliate webshops. De thema’s waaruit je kunt kiezen zijn dan ook stuk voor stuk gericht op een online webwinkel of online vakantieaanbieder. Een eigen blog beginnen kan wel met Stellia CMS, maar is niet aan te raden. Het systeem is er simpelweg niet voor gemaakt. Wel is er ruimte voor blogs op je webshops om je vindbaarheid te vergroten.

Het tweede en tevens laatste euvel zit vooral in de flexibiliteit van het websitedesign. Je hebt keuze uit een aantal thema’s en daar moet je het mee doen. Zelf nieuwe functies of tools implementeren kan niet. Denk daarbij aan interactieve infographics, vergelijkrijtjes, vergelijktools, rekentools etc. Voor de ervaren affiliate marketeer kan dit als een gemis aanvoelen.

Wordpress
Wanneer je weinig verstand van Wordpress hebt, word je aan je lot over gelaten. Je zult constant tegen problemen aanlopen zoals: updates, trage website, slechte beveiliging, foutmeldingen, CTA-buttons die niet werken, feeds verkeerd inladen, links die niet werken etc. Deze valkuilen resulteren in veel opgevers. Het is ook frustrerend om je constant met randzaken bezig te moeten houden, terwijl jij je wil richten op de optimalisatie van je website. Met andere woorden: een professionele affiliate website maken en onderhouden met Wordpress vergt technische kennis. Dit is een groot nadeel voor beginners. Ondanks dat de toegankelijkheid van het platform de laatste jaren is verbeterd, is het alsnog een nadeel.

Conclusie

Voor zowel beginnende als gevorderde affiliate marketeers met weinig technische kennis is Stellia CMS een absolute aanrader. Vooral de gebruiksvriendelijkheid en de klantenservice zijn enorme voordelen. Niks daarvan gaat ten kosten van de kwaliteit en functionaliteit. Achter de schermen vinden om de havenklap belangrijke updates plaats. Ook voor gevorderden is het platform ideaal om gemakkelijk en snel op te schalen.

Wordpress is handig voor mensen die langer in het vak zitten en ervaring hebben met websites bouwen. Het grootste voordeel van Wordpress is dat je letterlijk alle kanten op kan en alles naar eigen smaak kan inrichten. De gebruiksvriendelijkheid voor nieuwe gebruikers is matig. Ook dien je zelf alle updates bij te houden om te voorkomen dat je website niet ineens traag of minder veilig wordt. Al met al twee uitstekende platformen met beide hun eigen voor- en nadelen.