Passief inkomen, bestaat dat echt?

Veel ambitieuze ondernemers streven ernaar: een constante stroom geld verdienen, zonder er arbeid voor ter verrichten. Met andere woorden: een passief inkomen genereren. Maar is een passief inkomen daadwerkelijk voor iedereen haalbaar? Of is dat alleen weggelegd voor de rijksten der aarde? In dit artikel lees je wat een passief inkomen exact inhoudt en hoe je het bereikt.

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen is een constante inkomstenbron op basis van een arbeidsinspanning dat in het verleden is verricht en nu op de automatische piloot gaat. Het oude arbeid-geldprincipe wordt hiermee de das omgedaan en je verdient geld op de automatische piloot. Voor mensen met een groot vermogen is passief geld verdienen een realistisch doel. Deze grootverdieners stallen bijvoorbeeld een deel van hun geld op een buitenlandse bank met aantrekkelijke rentes. Vervolgens ‘zitten ze’ erop en wachten op de uitbetalingen; ook wel rentenieren genoemd.

Een tweede voorbeeld van een passief inkomen is het beleggen van geld in vastgoed of aandelen. Op deze manier zet jij je geld aan het werk. Hierbij is het echter de vraag of het daadwerkelijk geld oplevert, maar wanneer je beleggingsfonds niet te veel risico’s neemt, is het aannemelijk om ongeveer 7% winst per jaar te pakken. Hoe meer je inlegt, hoe meer je passief verdient.

Naast deze twee bekende manieren om passief te verdienen, zijn er talloze andere manieren om geld voor jou aan het werk te zetten in plaats van andersom. In dit artikel bespreken we welke dat zijn en hoe jij dat kan bereiken.

Passief inkomen voor grootverdieners

Ondernemers en handelaren die een groot deel van hun leven hebben gewerkt, hanteren vaak de standaardmethodes om een passief inkomen te maken. Ze stoppen hun geld voornamelijk in vastgoed, aandelen, obligaties, indexfondsen of startups. Echter is deze manier uitsluitend mogelijk als je flink wat te besteden hebt. Anders levert het op jaarbasis te weinig op om te spreken van een inkomen.

Vastgoed
Vastgoed of onroerend goed is een betrouwbaar en 100 procent werkende manier om passief te verdienen. Het enige wat je hoeft te doen is een pand kopen en een vastgoed bedrijf in schakelen. Vervolgens zorgt deze partij voor huurcontracten, huurders en alle randzaken. Zo verhuur jij je koophuis en krijg je maandelijks passief geld.

Beleggen
Beleggen is het meest aantrekkelijk voor grootverdieners, maar ook steeds meer mensen met een modaal inkomen en daaronder kopen aandelen. Niet perse om passief geld te verdienen, maar het levert vaak meer op dan wanneer jij je spaargeld op de bank zet. Die rentes zijn namelijk zo laag, dat je het amper merkt. Wanneer je met weinig risico belegt is de kans enorm groot dat je een paar procent van je inleg passief verdient. Een soort veredelde rente, maar dan niet via een bank. Wel is het zaak eerst goed te onderzoeken hoe de aandelenmarkt werkt en waar je in wil beleggen.

Passief inkomen voor beginners

Er bestaan steeds meer mogelijkheden voor jonge ondernemers om een passief inkomen te generen. De fout die mensen echter maken, is dat een passief inkomen niet direct mogelijk is als je geen startkapitaal hebt. Je zult dus eerst arbeid moeten verrichten voordat je ook maar kunt denken aan een passief inkomen. Vaak is dit een meerjarenplan wat veel tijd en een beetje geld kost.

Affiliate marketing
Een online methode om een passief inkomen te genereren is via affiliate marketing. Het enige wat je doet is het promoten van andermans producten. Als een websitebezoeker een product via jouw platform aanschaft, krijg jij daar een commissie voor. Meestal zo’n 5 procent van de aankoopprijs. Als deze websites goed gevonden worden en je regelmatig sales krijgt, is het gemakkelijk om de boel op de automatische piloot te zetten. Een passief inkomen is dan al snel gemaakt. Echter duurt het vaak een aantal jaar voordat een affiliate website dusdanig rendabel is dat je kunt spreken van een volledig passief maandinkomen. Wanneer dat je doel is heb je namelijk ook te maken met websiteonderhoud en SEO. Dit zal je dan moeten laten doen. Het grote voordeel is dat iedereen met deze business kan starten. Het vergt weinig opstartkosten en relatief weinig technische kennis. Vooral doorzettingsvermogen en geduld bepalen je succesfactor.

Online diensten
Je wordt er mee doodgegooid: online cursussen, e-books en webinars. Het verdienmodel achter dit soort online services is eenvoudig en doorzichtig. Het enige wat je vooraf doet is een niche bedenken waar mensen in geïnteresseerd zijn. Vervolgens schrijf je een e-book of maak je een videocursus dat je betaald promoot op sociale mediaplatformen. Als je genoeg waarde levert, loopt dit als een trein. Het adverteren en de klantenservice besteed je uit en het passieve inkomen is een feit.

Het grote voordeel van het leveren van diensten is dat het weinig opstartkosten vergt. Een goed idee en een flinke tijdsinvestering is genoeg. Het promoten op sociale media kost misschien een paar honderd euro, maar wanneer je cursus goed is en je een mooie sales funnel hebt gemaakt, stelt die paar honderd euro niets voor.

Verhuren
Verhuren is al honderden jaren een geweldige methode om (passief) geld te verdienen. Creativiteit speelt daarin in grote rol. Wanneer je bijvoorbeeld een kamer over hebt kan je dit verhuren via Airbnb. Maar denk ook aan makkelijkere dingen zoals inkopen en verhuren van skelters op een camping, of drones inkopen en deze verhuren, boten, metaaldetectors, partytenten etc. Wanneer jij een gaaf product weet, dat mensen soms willen gebruiken maar niet hoeven te kopen, ben je al op de helft. Vervolgens hoef je alleen nog maar een website op te zetten en aan marketing te doen. Daarna zet je de verhuur op de automatische piloot door een klantenservicemedewerker aan te stellen.

Conclusie passief inkomen

Een passief inkomen bestaat daadwerkelijk en is haalbaar voor de ambitieuze en hardwerkende ondernemer. Het vergt behoorlijk wat tijd en moeite om dat voor elkaar te krijgen. Welke methode van geld verdienen je ook kiest, het kost altijd tijd en geld. Snel rijk worden is een illusie dat je snel moet vergeten. Ga als de bliksem aan het werk voor geld en je zult merken dat je daarna geld voor jou aan het werkt kunt zetten.